Dags för en köksrenovering? Undvik dessa fallgropar

När det är dags för en köksrenovering har de flesta av oss en klar bild i huvudet över hur det skall se ut. Utrymmet, färgerna, ytorna – allt är perfekt. Att föreställa sig ett snyggt kök är dock betydligt enklare än att fixa det i praktiken. Framförallt finns det ett par fallgropar att hålla utkik efter. I den här texten ger vi ett par exempel.

Vilka alternativ har du för belysningen?

Bland de första sakerna man bör planera för är belysning. Elinstallationer och dragningar behöver nämligen ordnas alldeles i början av projektet. Detta innan man börjar med gips, spackel, dekorationer eller andra saker. Det är en sak som helt enkelt måste lösas tidigt för att det ska bli rätt senare.

 

Idag är det trendigt att man installeras dimmers, antingen med lite varmare eller kallare ljusa glödlampor. Det viktiga är att man har i åtanke vilken känsla man vill att köket ska avge. För ett stilrent, minimalistiskt kök är det vanligt att man väljer lite kallare belysning. För ett lantligt och ombonat kök kan det passa bättre med varmare ljus – men det här är helt och hållet en fråga om tycke och smak.

Ska du ha en köksö?

När man planerar inför en köksrenovering är det vanligt att man är något optimistisk med köksön. Det är lätt att tro att den kommer att passa perfekt i utrymmet, och att det också kommer finnas rum för att sitta och äta vid det. Så enkelt är det dock inte alla gånger. För att vara på den säkra sidan bör du dubbelkolla måtten – inte för att du troligtvis har mätt fel först, men det är påfallande många som gör det här misstaget. Ta hänsyn till den plats som varje enskild stol behöver.

Smart förvaring

Efter att en köksrenovering är gjord är det många som ångrar att de inte lade ned mer eftertanke på förvaring. Att leta efter djupa lådor och andra smarta sätt att förvara saker på är ett hett tips. Förutom att det är praktiskt, får det en stor effekt på hur köket kommer att se ut sedan. Du kommer att behöva ett visst utrymme för förvaring oavsett – försök att göra det på ett så snyggt sätt som möjligt. Ett plus i kanten är att m ånga tycker att det är snyggt med stora, breda lådor.

Rent allmänt är det viktigt att tänka på förvaring på alla plan. Det är inte ovanligt att man blir allt för uppslukad av snygga apparater, attiraljer och detaljer, att man glömmer att planera för det praktiska. När många attiraljer inhandlas ska de också placeras någonstans, vilket lämnar mindre plats och utrymme för förvaring.

Gör inte allt själv

Även om man kan göra mycket själv är det viktigt att inse sina begränsningar. Handlar det om till exempel elarbete kan det vara rent livsfarligt att försöka sig på att göra ett arbete själv. Skulle olyckan vara framme lär försäkringsbolaget inte vara så pigga på att betala ut några pengar för din köksrenovering heller, eftersom de flesta elarbeten måste utföras av en behörig elektriker.

Lycka till med din köksrenovering!