Olika taktyper till ditt tak

När man ska byta tak och kanske anlita en takläggare så har olika saker i processen olika fokus för olika människor. Vissa människor kommer fokusera på vilken typ av takläggare man ska anlita. Vissa människor kommer att fokusera på vilket utseende huset kommer att få efteråt, vissa människor kommer att tänka på materialet och funktionen som ska användas och bli. Här ska vi gå igenom de olika taktyperna som finns att välja bland.

Det klassiska lerteglet
Om ditt tak lutar mer än 22 grader så ska du absolut inte använda dig av detta då det är risk för att det kan rasa. Vet du inte din lutning så kontakta en takläggare som kan kolla upp det åt dig. Är du den som kan välja lertegel så kommer du få ett tak som håller väldigt länge och trots lite mossa och växtlighet ibland så ser taket fortfarande levande och mysigt ut. Låt dock en takläggare göra detta jobbet då det är noga att det blir rätt lagt.

Det billigare alternativet betongpannor
Lertegel är dyrt men inte betongpannor lika mycket och på senaste så verkar folk dra sig mer åt betongpannor av just denna anledning. Det går också fint att laga en betongpanna om den går sönder utan en taktvätt från gbgtakochfasad.se. Betongpannor är lite mer anpassningsbara då de finns i olika färger och former. Är det så att du vill att du eller din takläggare ska byta ditt tak från plåt till betongpannor så måste du kolla upp första att din takstomme klarar den tyngden.

Plåttak
Plåttak kan nästan vem som helst välja åt sin takläggare att lägga, sommarhus som gammalt hus då plåt är lätt och man behöver inte tänka på vikten på huset. Har man ett hus som inte klarar pannor eller tegel så kan man välja plåtpannor som imiterar pannor eller tegel men fråga din takläggare om detta först. Plåttak kan vara ganska högljutt då regn och rusk ekar mot taket, detta kan dock vara ganska mysigt.

Takshingel
Detta alternativ behöver man inte en takläggare till om man är händig. Det är en ganska så ny konstruktion av tak som är lättviktig, enkel att lägga själv, det är till och med ganska så billigt och passar alla taktyper. Det enda man ska tänka på om man bor norröver är att taket inte klarar tyngden från snö hur mycket som helst.

Papp
Kanske inte ett alternativ man väljer till vilket hus som helst men har man små byggnader där man inte vill anlita en takläggare så är papp enkelt att lägga själv. Det kan hålla upp emot 30 år om man lägger det på ett bra sätt.

Skiffer
Skiffer är riktigt dyrt och det brukar köpas av de finare fastigheterna, här bör en takläggare göra jobbet då det krävs kunskap för kvalitén som skiffer håller. Man ska som takläggare ha koll på exakta vinklar med skiffer och det passar inte alla tak. Däremot är det vackert att se på när man väl ser ett.