Olika sorters elektriker och elinstallationer 

Även om du tycker att det där med elinstallationer verkar lätt och tycker att du fixa det själv, är det absolut inget du bör ge dig på utan att höra med en auktoriserad elektriker om vad du får göra själv och inte. El är inget att leka med, det kan leda till stora skador i din bostad, och du kan själv skadas, och får du en rejäl spänning i dig kan det leda till döden. Innan du tänkt installera något som har med el att göra, kan du antingen söka på nätet på vad du får göra själv, eller kontakta en elektriker. Det finns flera olika områden att jobba inom el om du själv vill studera till elektriker. När utbildningen är färdig och du fått ett certifikat på att du får arbeta inom det området du valt, kan du börja söka jobb. Härnedan kan du läsa om olika typer av elektriker hos elektrikerngöteborg.se, och kanske du hittar ett område som du vill jobba inom. 

Elektriker inom industrin 

Vill du arbeta inom industrin, finns det flera olika elinstallationer som du måste behärska. De som arbetar inom denna sektor är specialiserade på de motorstyrningar och processystem som är vanligt inom industrin. Som industrielektriker jobbar du ofta med förebyggande åtgärder, och det kan vara att se till så att maskinkomponenter och maskiner fungerar som de ska och att det inte finns skador på dem. En annan uppgift som du som industrielektriker får göra är att installera belysning 

Ledande elektriker 

På en arbetsplats finns det alltid en ledare som planerar uppgifterna och ser till att det som ska göras blir korrekt gjort. Han/hon arbetar även själv med elinstallationer på arbetsplatsen, och förutom att leda arbetet är han/hon en slags mellanhand mellan projektledarna och elektrikern. 

Detta gör en serviceelektriker 

Om du får problem med elen hemma i din bostad, är det en serviceelektriker du ska vända dig till. En serviceelektriker arbetar för privata, offentliga kunder och inom industrier. De sysslar oftast med att felsöka och reparera olika sortera elsystem. En serviceelektriker kan också arbeta med både nyinstallationer och ombyggnader, alltså har de en kunskap inom flera olika områden. 

Arbeten för en installationselektriker 

De som arbetar som installationselektriker, har både genomgått full utbildning på gymnasiets El- och energiprogram, och den lärlingspraktik som ingår efter gymnasiet. De har då genomgått och klarat av de teoretiska och praktiska prov som de måste innan de får ett certifikat på att de är utbildad elektriker. De som väljer denna inriktning kan efter utbildningen arbeta själv med elrenoveringar och installera nya elledningar både i bostäder och på kontor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>