Renovera köket så det blir lätt att städa

Det är minst sagt många saker att förhålla sig till när en köksrenovering ska genomföras. Bland annat handlar det om att skapa tillräckligt med förvaring, ha passande funktioner och hålla sig inom en budget. Dessutom finns en fördel om köket är lättstädat. Inte minst under tiden som småbarnsförälder. Planera din köksrenovering så att du behöver städa så lite som möjligt framöver. Med en del planering och finurliga knep går det att göra stor skillnad.

Undvika smådetaljer och onödiga ytor

Första steget är att undvika smådetaljer som inte är lika lätta att hålla ren som de stora ytorna. Här kan exempelvis lister på köksskåpen nämnas likväl som små knappar och knoppar. Det ska vara lätt att torka av och inte ta en evighet med små tops för att få det fint.

En klassisk yta är även ovanpå kylskåpet eller när skåpen inte går ända upp. Det skapas då ett utrymme som sällan används till annat än att samla damm. I gamla kök hittas ofta dessa ”onödiga ytor” medan det i moderna kök är en mer tilltänkt layout.

Stora utrymmen är bättre än små

Överlag är det lättare att torka av och städa större utrymmen än små. Kanske kan ett större skåp delas in i mindre delar istället för att det ska vara många små skåp. Med många gångjärn och luckor skapas mer ytor att torka rent än vid större ytor.

Vitvaror – Hur känsliga är de?

De flesta som gör en köksrenovering byter ut vitvarorna. Det är inte säkert de är dåliga eller direkt behöver bytas ut. Men samtidigt är det jobbigt att byta allt i köket, vänta ett år och sedan bli tvungen att byta kyl och frys. Att då hitta rätt stil, rätt storlek osv. är inte helt lätt.

Självklart kan man behålla vitvarorna men kolla upp hur gamla de innan du ska renovera köket är och ställ det i förhållande till förväntad livslängd på kyl och frys. Börjar det kanske närma sig ett byte i framtiden i alla fall?

Placera smutsiga maskiner på smarta ställen

Med en modern köksrenovering kommer en hel del teknik och apparater in i köket. Det är allt från den mer avancerade kaffebryggaren till juicepress och smoothiemaskin. Vilka av dessa skapar lätt fläckar och kladd? Hur ofta har du inte borstat bort kaffe kring kaffebryggaren eller torkat upp spill vid juicepressen.

Fundera över var alla dessa maskiner bör placeras för att det ”kladd” som de ändå skapar lätt ska kunna tas bort för att renovera köket. På vilket underlag ska de stå? Kaffe kan exempelvis lätt göra fläckar i trä.

Mosaik – nej tack

Kakel är snyggt och enkelt att hålla rent. Det enda som kan vara lite besvärligt är kakelfogarna under tiden du renovera köket och så. Med andra ord – ha så få som möjligt. Det betyder också att mosaik inte är ett bra alternativ. Det är estetiskt snyggt men blir inte lika snyggt om man inte håller efter alla fogar.

Kakel är vanligt i köket och något som många utgår från att ha när en köksrenovering ska utföras. Det är också ett mycket tacksamt material – så länge det används på rätt sätt.