Hur blir man rörläggare? 

År efter år så ökar antalet universitetsstudenter i Sverige. Men faktumet är att vårt land verkligen behöver i form av utbildade ungdomar, är hantverkarna. Sverige har under en lång tid haft brist på arbetare inom VVS-industrin. VVS står för värme, ventilation och sanitet. Det är ett intressant fenomen som vi har framför oss då denna industri erbjuder många jobbmöjligheter och dessutom, i jämförelse med många andra jobb, en väldigt bra lön. Om du har ett intresse inom detta yrke, hur går du då tillväga för att utbilda dig till rörläggare? 

Så här blir du rörläggare 

Till skillnad från många andra eftergymnasiala utbildningar och yrken så kan du bli rörläggare på två olika sätt. Först och främst så är det viktigt att veta att även om du valt att gå en linje som inte har någonting alls med VVS att göra under din gymnasietid, så finns det fortfarande möjlighet att utbilda dig till rörläggare. 

Rör och vattenkran

Gymnasieutbildning 

För dig som är yngre och inte har börjat gymnasiet än så finner du dig i den absolut bästa tidsperioden att utbilda dig till rörläggare. I de flesta städer och områden så finns det minst ett gymnasium som erbjuder VVS- och fastighetsprogrammet som inriktar sig på VVS. Detta är en praktisk gymnasieutbildning där du får väldigt mycket erfarenhet och både praktisk och teoretisk kunskap under dina fyra år som student. När du tagit studenten och är klar med detta program så kommer du ha knutit massvis med kontakter, skapat dig en god idé om vad du kan välja att specialisera dig i, och dessutom så kommer skolan att hjälpa dig att hitta ditt första jobb. 

Yrkeshögskolan 

För dig som gick en annan linje på gymnasiet men bestämt dig för att byta riktning i livet så är Yrkeshögskolan ett utmärkt alternativ för att utbilda dig igen. Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildning som kombinerar praktik med teori och som ger dig en bas som förbereder för dig för det verkliga arbetslivet. De flesta utbildningar på YH är gratis och så länge som du har gått ut gymnasiet med godkända betyg så brukar det inte vara några problem att bli antagen. Yrkeshögskolans utbildning för att bli rörläggare är två år lång och erbjuds på massvis med områden över landet. Den teoretiska delen av utbildningen kan på en del utbildningscenter erbjudas helt på distans, vilket underlättar en hel del för vissa. Den praktiska delen av utbildning sker ute i den riktiga arbetsvärlden vilket inte endast ger dig ordentligt med erfarenhet, men också ett stort kontaktnät fyllt med både arbetsgivare och kunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>