Allt du behöver veta om autoklav 

Inom många industrier är det livsviktigt att man steriliserar olika instrument eller utrustningar. En av de vanligaste och mest skonsammaste sättet för miljön är att sterilisera dessa instrument genom en form av tryckkokare vid namn autoklav. 

I den här informativa artikeln förklarar vi kortfattat vad autoklaver är, deras användningsområden och viktiga fördelar- och nackdelar som du bör tänka på när du köper en autoklav. 

 

Vad är en autoklav? 

En autoklav är en tryckkammare som använder ånga eller varmt vatten under ett högt tryck för att sterilisera innehållet. Den har flera olika användbara områden som att till exempel sterilisera medicinska instrument, kirurgisk utrustning och laboratorieglas. Således används den frekvent inom det medicinska området och på sjukhus för att bland annat sterilisera kirurgisk utrustning före man använder den på patienter.  Decompression Chamber - Autoklaver

När det kommer till autoklavering så kan det tillämpas många olika principer och tekniker. Men en grundregel är att samtliga modeller använder höga temperaturer och tryck för sterilisering för att utföra steriliseringen. Under steriliseringsprocessen kan temperaturen nå höjder mellan 121 – 134 C. Detta eftersom mikroorganismer, såväl patogena som icke-patogena mikroorganismer inte klarar av höga temperaturer under en lägre tid. 

Även om alla autoklaver kan hantera metall, glas, plast, textiler med fler så finns det olika kategorier av modeller. Vilken kategori som passar bäst för dig beror på hur mycket det steriliserade föremålet är förpackat. Det finns två typer av huvudkategorier inom autoklaver: 

  • Klass B-autoklav – Dessa autoklaver är extremt pålitliga och är speciellt utformade för att sterilisera material som kräver en djup genomträngning. Till exempel slangar, kablar och andra porösa material. 
  • Klass N-autoklav – Med sin mindre genomträngningsförmåga är dessa autoklaver avsedda för oförpackade föremål som till exempel verktyg och instrument. 

Vilka typer av industrier använder autoklav? 

Autoklaver används i många branscher för olika ändamål. Tack vare dess förmåga att sterilisera och desinficera instrument, utrustning och andra material kan de vara användbara i många olika industrier. Bland annat är Klass B-autoklaver relativt vanliga inom industriverksamhet medan klass N-autoklaver är populära inom sjukhus och skönhetsvård. Således hittar du dem i olika industrier som bland annat läkemedel, tandvård, medicin, textilier, bioteknik, livsmedelsproduktion. 

 

Fördelar och nackdelar med en autoklav 

Den främsta fördelen med att använda en autoklav är att den säkerställer att föremålet blir helt steriliserat. Andra fördelar inkluderar bland annat:  

Däremot är den främsta nackdelen att du enbart kan sterilisera föremål som klarar av en högre temperatur. Således kan du inte använda känslig elektronisk utrustning eller annat för steriliseringen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>